Rapport från Blekinge Gäddfestival 2016

Nu nästan två veckor efter Blekinge Gäddfestival (BGF), när röken har lagt sig och grejerna torkat så är det dags att rekapitulera tävlingen. Som de flesta vet är det en individuell tävling, längsta gädda lördag eller söndag vinner. I år korades två vinnare, båda med fina fiskar på 114 cm!

Som vanligt när det är tävling försöker man tänka strategiskt, vilket oftast gör att man hamnar på ställen man normalt inte fiskar på. Rätt eller Fel, Bra eller Dåligt, hur man än gör så gäller det att njuta av stunden och njuta av hela helgen – hur ofta får man annars tillfälle att lägga två heldagar tillsammans med likformiga goda vänner (läs fisketokar).

BGF för Lyckeby Sportfiskeförening 2016 blev både bra och mindre bra. Bra därför att Jim Olsson lyckades placera sig på en fin 16nde plats med en gädda på 102 cm (Jim har för övrigt redovisat gädda och fiske på Facebook, gå gärna in och läs). Men också mindre bra för alla oss som frustrerade fiskade två hela dagar utan kontakt med en större fisk.

Rapporter från andra medlemmar i LSFF visar ändå på ett hyfsat fiske men känslan från nästan alla är densamma, besvikelse för att de stora gäddorna uteblev. Jimmie Törnström, Nickolas Persson och Eje Olsson rapporterar alla en eller flera 80- eller 90-fiskar i båten. Godkänt fiske men inga tävlingsfiskar när konkurrensen är så hård som i BGF.

Det gäller också att kunna sina vatten. Kenneth Larsson rapporterade att han fiskat i Ronneby skärgård utan att få en tävlingsfisk. Vid rampen när båten trailades upp efter dag 2 fick han rapporter från andra fiskare i samma vatten, dessa kom individuellt trea (113 cm) och åtta (105 cm).  Dessutom tvåa och trea i sidotävlingen (gemensam längd på fisk från lördag och söndag) med 204 cm resp 201 cm! Imponerande bra fiskat!

Vi måste också rapportera om den stora förbättringen BGF infört gällande rapportering av tävlingsfiskar. Från i år kunde man maila in bild och info direkt från båten. Liverapportering följde på detta, bra BGF!

Nu återstår erfarenhetsåterföring medlemmar emellan, dvs där vi sätter oss och pratar igenom tävlingen över en kopp kaffe. Ingen ska behöva avslöja fiskeplatser, men det vore nyttigt för oss alla att få höra på vilka djup, vilken bottenmiljö, vilka beten, pålandsvind eller lä, etc alla medlemmar fiskat med/på. Diskutera strategier helt enkelt. Med en sådan erfarenhetsåterföring internt i föreningen skulle vi kunna hävda oss ännu bättre i framtida gäddfisketävlingar! Jag tar gärna emot synpunkter på den idén.

Slutligen önskar jag alla medlemmar ett gott fiskeslut på året 2016.

Med Vänliga Hälsningar

Anders Brammesjö, ordförande

(bild på Jim Olsson och 102an)

jim-102-bgf-2016

2 reaktioner till “Rapport från Blekinge Gäddfestival 2016”

  1. Ja, iår va flytet på min sida?!!!
    Tycker det sista du nämner ang erfarenhetsåterförening låter riktigt kul, intressant och för den delen nytänkande!!! Tror också att det skulle öka sammanhållningen och Teamkänslan i klubben om man träffas och ”nördar” ner sig lite mer seriöst i fisket!! Jag är självklart med på den idén, hoppas fler är sugna!!!???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *